Wel of niet isoleren met het prijsplafond?
15 oktober 20217 feiten over waterontharders
5 september 2023De opkomst van bidirectionele laadpalen
De groeiende populariteit van elektrische auto’s vergroot de behoefte aan geavanceerde laadinfrastructuur. Een veelbelovende ontwikkeling op dit gebied is bidirectioneel laden. Deze slimme laadpalen opent de deur naar nieuwe mogelijkheden voor energieopslag, energiebeheer en zelfs noodstroomvoorziening. Ontdek in dit artikel de werking, voordelen en toekomstperspectieven van bidirectioneel laden.
Wat is bidirectioneel laden?
Bidirectionele laadpalen zijn oplaadstations voor EV’s die niet alleen groene stroom kunnen leveren aan het voertuig, maar ook energie van het voertuig kunnen terugleveren aan het elektriciteitsnet of jouw woning. Dit betekent dat bidirectioneel laden functioneert als tweerichtingsbronnen van elektriciteit.
Hoe werkt bidirectioneel laden?
De bidirectionele laadpaal maakt gebruik van omvormers en tweerichtingscommunicatie om stroom in beide richtingen te kunnen leveren. Het proces werkt als volgt:
- Bidirectioneel opladen van het voertuig
De bidirectionele laadpaal laadt het voertuig op met stroom van het elektriciteitsnet of van je zonnepanelen.
- Terugleveren van energie naar je woning
Tijdens piekuren of in noodsituaties kan de opgeslagen energie in de batterij worden gebruikt voor jouw woning. De bidirectionele laadpaal fungeert als interface tussen het voertuig en jouw woning, waarbij de energie wordt omgezet van DC naar AC-stroom.d
- Energiebeheer en regeling
De bidirectionele laadpaal communiceerd met het elektriciteitsnet en aangesloten EV’s, waardoor geavanceerde functionaliteiten mogelijk zijn. Denk hierbij aan het plannen van oplaad- en ontlaadsessies op basis van vraag en aanbod, optimalisatie van hernieuwbare energie en minimalisatie van netbelasting tijdens piekuren.
Voordelen van bidirectionele laden
- Energieopslag voor je huishouden
EV-gebruikers kunnen hun elektrische voertuig gebruiken als energieopslagsysteem.
- Kostenbesparing
Een bidirectionele lader bieden financiële voordelen omdat ze energie tegen gunstige tarieven kunnen afnemen en op piekmomenten kunnen terugleveren wanneer de prijzen hoog zijn.
- Net-ondersteuning
De bidirectionele laadpaal kan het elektriciteitsnet ondersteunen door (zonne) energie vanuit de accu naar het net te sturen, waardoor de belasting van het net vermindert en de stabiliteit verbetert.
- Noodstroomvoorziening
Bij stroomstoringen kunnen de laadpalen dienen als noodstroomvoorziening.
- Integratie met hernieuwbare energiebronnen
Bidirectionele laadpalen kunnen worden gekoppeld aan zonnepanelen, waardoor overtollige energie kan worden opgeslagen in de EV-batterij en later kan worden gebruikt wanneer de energieproductie laag is. Eigenlijk kan je de functie van een bidirectionele laadpaal vergelijken met die van een thuisbatterij.
Toekomstperspectieven
Bidirectionele laden bevindt zich nog in een vroeg stadium van ontwikkeling, maar worden gezien als een veelbelovende duurzame technologie. Ze bieden een flexibele opslag voor je energiebeheer tussen je voertuig en je woning, wat leidt tot een betere integratie met hernieuwbare energiebronnen, een verbetering van de laadinfrastructuur, een verbeterde netstabiliteit en natuurlijk tot meer geld in je portemonnee.
Kortom, de bidirectionele laadpaal biedt een innovatieve oplossing voor energieopslag binnen je energiesysteem. Ze bieden voordelen op het gebied van energie-efficiëntie, kosten, net-ondersteuning, noodstroomvoorziening en integratie met hernieuwbare energiebronnen. Hoewel er nog uitdagingen zijn, is de toekomst van de bidirectionele laadpaal veelbelovend en draagt het bij aan een duurzamere energie-infrastructuur.
Laadpaal aanschaffen
Benieuwd naar wat een laadpaal voor jou kan betekenen?
Op basis van jouw wensen matchen wij je met een aantal laadpaal specialisten. Zij sturen je vrijblijvende offertes toe, gevormd naar jouw wensen. Vergelijk ze en besluit welke volgens jou de beste deal is. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt!
Vul nu je gegevens in en draag bij aan een duurzamere toekomst.